De naamgeving van hortensia is door het gebruik van ras of cultivarnamen, en merknamen of handelsaanduidingen vaak erg onduidelijk. Vaststelling van de status van een naam en kwekersrechtelijke of merkenrechtelijke bescherming is vaak moeilijk
naamgeving van hortensia's

 

Toevoegingen aan cultivarnamen als ‘classic’, ‘hovaria’ of ‘magical’ of kleuraanduidingen maken geen onderdeel uit van de cultivarnaam, maar kunnen merkenrechtelijk beschermde handelsaanduidingen of kwaliteitsaanduidingen zijn. Om de situatie nog wat ingewikkelder te maken, komt presentatie van merknamen als cultivarnaam voor en wordt de indruk gewekt dat er sprake is van kwekersrechtelijk bescherming, terwijl dat niet altijd het geval is. Het zijn natuurlijk commerciële belangen die een zuiver gebruik van de naamgeving in de weg zitten en hoewel wij niet bang zijn voor commercie geven we graag meer openheid van zaken.
Hydrangeakwekerij.nl probeert altijd de juiste cultivarnaam te gebruiken en aan te geven wat de bijbehorende merknamen of handelsaanduidingen zijn. Maar we zijn natuurlijk soms wel afhankelijk van informatie van derden, daarom kunnen aan deze informatie geen rechten worden ontleend.