De bolhortensia is van hydrangea's als droogbloem het meest populair. Het mooie doorkleuren van de bloemen aan het eind van de zomer en de zeer lange tijd dat de kleur behouden kan blijven, maken het een prima droogbloem.
Hydrangea als droogbloem

 

Het belangrijkste bij het drogen van hortensia’s is het oogsten op het juiste moment! De bloemen moeten al iets knisperen als je erin knijpt, maar nog geen kleur verloren hebben. Dat luistert soms nauw. Daarna is het drogen een kwestie van ondersteboven ophangen op een droge plaats. Snijden als ze al gaan doorkleuren,en dan op water zetten, kan ook. Na één of twee weken kunnen ze dan alsnog gedroogd worden.
We hebben een overzicht van Hydrangea macrophylla (hortensia-groep) geschikt als droogbloem opgenomen op deze site. (zie onder)

Ook de schermbloemige H. macrophylla (lacecap-groep) en de berghortensia H. serrata kennen een aantal geschikte soorten als droogbloem, die we in een overzicht hebben samengevat. (scroll naar beneden)

Hydrangea macrophylla geschikt als droogbloem.

De Hydrangea macrophylla in dit overzicht zijn allemaal cultivars die mooi doorkleuren naar de herfstkleur. Pas in dit laatste stadium laten de bloemen zich goed drogen. Maar bij de cultivars van H. macrophylla spelen de weersomstandigheden wel vrij sterk mee in het te behalen eindresultaat. Daarom vindt de commerci\’eble teelt van de gedroogde bloemen bijna altijd onder glas plaats, onder gecontroleerde omstandigheden. Een deel van de lijst van H. macrophylla-cultivars die geschikt zijn om te drogen is dan ook meer van belang voor producenten met een gecontroleerde teelt, de gewone tuinier is wat meer van het weer afhankelijk. }

Cultivars van H. macrophylla geschikt voor droogbloemen uit de tuin

 1. Alpengluhen
 2. Altona
 3. Bela
 4. Benelux
 5. Bodensee
 6. Bouquet Rose
 7. Deutschland
 8. Elbtal
 9. Emerald
 10. Enziandom
 11. Europa
 12. Gartendirektor Kuhnert
 13. General Vicomtesse de Vibraye
 14. Gertrud Glahn
 15. Green Shadow
 16. Hamburg
 17. Homigo Hovaria
 18. Hopaline Hovaria
 19. Kluis Superba
 20. Marechal Foch
 21. Marquise
 22. Mme E. Mouillière
 23. Renate Steiniger
 24. Rosita
 25. Schöne Bautznerin
 26. Sibilla
 27. Soeur Thérèse
 28. Superbowl
 29. Yola

Dit overzicht omvat maar een klein aantal cultivars. In goede jaren kunnen er natuurlijk veel meer cultivars erg mooie herfstkleuren krijgen. Deze schermbloemigen zijn voor een commerciële teelt niet geschikt als droogbloem; daarom is er ook maar weinig gericht selectiewerk gedaan op deze eigenschap.

Cultivars van H. macrophylla (Lacecap groep) , geschikt als droogbloem:

 1. Mariesii Lilacina
 2. Lanarth White
 3. Mariesii Perfecta
 4. Möve
 5. Veitchii

Cultivars van H. serrata met een opvallende herfstkleur van de bloem:

 1. Beni gaku
 2. Graciosa
 3. Grayswood
 4. Intermedia
 5. Isusai jaku
 6. Kurenai
 7. Rosalba