Ons Hydrangea sortiment

De Nederlandse Plantencollectie Hydrangea waarvan wij de beheerder zijn is de basis van ons sortiment, dat bijna 500 soorten en cultivars omvat.

Dit is Nederlands grootste collectie en ook wereldwijd doen wij daarin met de besten mee.

.


Om u wegwijs te maken in deze gigantische collectie hebben wij in de Hydrangeawinkel een mogelijkheid gemaakt om op bloemkleur- of vorm te zoeken en alleen de hoogst gewaardeerde daarvan. Maar u kunt ze ook bekijken op alfabetische volgorde. De meeste soorten en cultivars zijn voorzien van een afbeelding en een korte beschrijving.

Let op: de cultivars van Hydrangea macrophylla met bolbloemen noemen we “Hortensia”, de cultivars met schermbloemen “Lacecap”. Dit zijn de officiële aanduidingen. De Nederlandse naam voor veel Hydrangea soorten is ook hortensia, dit is wel verwarrend, zoals wel vaker met Nederlandse namen. Kijk ook even naar het overzicht van de verschillende soorten met hun wetenschappelijke en hun Nederlandse namen.

Onze favorieten
Dit zijn de Hydrangea’s die wij iedereen zonder enige aarzeling kunnen aanraden, gebaseerd op onze jarenlange ervaring als collectiehouder van de NPC Hydrangea en als kweker. Het zijn niet altijd hortensia’s die als kwekerijplant direct laten zien wat ze in hun mars hebben, maar in volle glorie in de tuin niet zullen teleurstellen!

Sortimentsonderzoek: waardering cultivars
Deze tabel toont een lijst van de waardering van alle bolhortensia's en lacecaps, die beoordeeld zijn in het sortimentsonderzoek van Hydrangea macrophylla en serrata in 2003 en de pluimhortensia’s die in de Eurotrial Hydrangea paniculata in 2007 een positieve waardering kregen. Behalve de alfabetische lijst hebben we ook een overzicht gemaakt op bloemvorm en bloemkleur van de hoogst gewaardeerde cultivars.